Constructed in 1958, the approximately 220,000-gross-square-foot George Granger Brown Memorial Laboratories building houses the chemical, civil, materials sciences and mechanical engineering departments within the College of Engineering. The project renovated the entire building to create state-of-the-art academic and instructional spaces; upgraded the building’s heating, ventilation, air conditioning, electrical and life-safety systems; replaced the exterior windows to improve energy efficiency; improved accessibility; and provided new finishes in public spaces.

Constructed in 1958, the approximately 220,000-gross-square-foot George Granger Brown Memorial Laboratories building houses the chemical, civil, materials sciences and mechanical engineering departments within the College of Engineering. The project renovated the entire building to create state-of-the-art academic and instructional spaces; upgraded the building’s heating, ventilation, air conditioning, electrical and life-safety systems; replaced the exterior windows to improve energy efficiency; improved accessibility; and provided new finishes in public spaces.

Energy Efficiency Measures
The goal for the GG Brown Laboratory Renovation Project was to exceed ASHRAE 90.1-2007 requirements by 30% per the requirements of the University. Several of the energy efficiency measures that support this goal included:

  • Added roof insulation exceeding code requirements
  • Thermally improved glazing systems
  • Reduced lighting density, lighting occupancy sensors & energy efficient light fixtures
  • High efficiency HVAC system and HVAC occupancy sensors with separated lab exhaust energy recovery
  • Increased “dead band” for Offices and Classrooms (5° to 7°)

Other sustainability features include:

  • Light colored roofing to reduce heat island effect
  • Maintain 95% of the existing structural walls, floors and roof
  • Recycle over 75% of all construction waste
  • All new materials to have a total of 10% and 20% recycled content
  • Indoor air quality management plan during construction and before occupancy
  • Low or Zero VOC adhesives, sealants, paints, flooring, and composite materials
  • Re-use of furniture, equipment and reconditioning of certain HVAC systems

Higher Education

University of Michigan G.G. Brown Memorial Laboratories Renovation

COST:
$40 million

SQUARE FOOTAGE:
220,000

SERVICE:
CM with GMP

START:
May 2014

COMPLETION:
September 2016

ARCHITECT:
Integrated Design Solutions